Правилно поддържане на кутикулите Печат
Вторник, 19 Октомври 2010 08:54
alt
Ръцете са огледало на женската същност.  А без красивите ръце, поддържани и оформени нокти, тоест без правилен маникюр, красотата на ръцете просто се губи. Цялостната красота не се изчерпва с лакираните нокти. Специално внимание трябва да положите за кутикулите.

Кутикулата е защитен слой, под формата на кожа, разположен в основата на нокътните плочки, които предпазват от попадане на бактерии в зоната на растежа на ноктите. Така, че сигурно ще се запитате защо трябва да се маха след като защитава?
Понякога кутикулата е наричана "мъртва кожа", тъй като по самия й край са разположени мъртви клетки, които с времето изсъхват и придават на ноктите съвсем неестетичен вид. При правилна грижа, тя трябва да е еластична, без накъсани кожички и плътно прилепнали към ноктите.

В какво се състои правилното поддържане на кутикулите
За да бъдат меки и еластични, използвайте специален крем или гел на основата на природни растителни масла.
Те подхранват и овлажняват, предпазват от изсушаване в процеса на нарастване на ноктите.

Достатъчно е да се нанесе ори само по една капка на всеки нокът и внимателно да се втрие  в самата кожичка. А за отстраняването на мъртвите клетки, използвайте портокалова пръчица или специална лопатка от набор за маникюр.

Също така може да втриете рициново или лавандулово масло, за да получите бързо омекотяване на кутикулите. За профилактика, това е нужно да се прави ежедневно, например вечер преди лягане, за да попиват през нощта.

Запомнете, че за ръцете е добре да се грижите ежедневно, както за лицето и тялото, защото поддържаните кутикули са не просто красив и естетичен маникюр, но и залог за здрави нокти.
Източник: kozmetikata.com
Последно променен на Вторник, 19 Октомври 2010 08:59